Får man säga eskimå?

Ganska ofta får jag frågan "får man säga eskimå?" och nu tänkte jag besvara den frågan en gång för alla.
 
Det finns ett kort svar: ja.
 
Och så finns det ett svar som tar lite längre tid men som i princip kommer komma fram till samma sak.
 
Så här är det: Ordet eskimå är ett samlingsbegrepp för de folkgrupper som lever på Grönland, i Canada, i Alaska och i Ryssland. Order inuit betyder människor, och är ett begrepp enbart för de arktiska folkgrupper som lever i Canada (inuit och inuvialutut), Alaska (inupiaq) och på Grönland (kalaallit). Alla inuiter är alltså eskimåer, men inte alla eskimåer är inuiter.
 
Jag är grönlänsk inuit. Men jag är också eskimå. Och inte någonsin har jag eller någon annan grönländsk inuit jag vet tagit illa vid sig av att kallas eskimå. Vi är eskimåer också.
 
Det har funnits en del hysch hysch omkring ordet eskimå men jag tror att fler och fler inuiter vågar kalla sig eskimåer nu. Det kan bero på fler orsaker - dels är det ett vidare begrepp som fler människor ute i världen känner till, och en behöver inte ägna så mycket tid att förklara vad som är inuit och vad som inte är det. Det kan också vara så att en del personer, som jag själv och alla jag känner, använder ordet eskimå om oss själva för att avdramatisera ordet lite. Om inte vi uppfattar ordet som nedvärderande, varför ska andra då göra det?
 
Och sist men inte minst. Mitt allra bästaste argument för ordet eskimå: Detär ett awesome ord att bland med min andra nationalitet:
 
Svensk + eskimå = svenskimå.
 
Bara en sån sak! Sen är det skoj att göra massa ordlekar och sånt på ordet eskimå. Typ ett av mina slagord "eskimo says no!".
 
Hoppas ni är nöjda med dagens lektion och att ni förhoppningsvis vågar säga eskimå nu! Det finns ju säkert de som tar illa upp, men de är inte så många och det är inte värre än att ni isåfall kan be dem om ursäkt. Det är ingen fara. Jag lovar.
I huvudet på My, Lite grönländskt | |
#1 - - John:

Hej,
Jag hittade det här inlägget av en ren slump när jag googlade efter skillnaden mellan eskimåer och inuiter. Vill bara tala om att jag tycker att det är väldigt väl skrivet och att jag blev glad av att läsa det. Jag delade det nyss i en Facebookgrupp som jag är medlem i och det har redan fått 12 likes där.
Lite positiv feed-back är alltid kul att få. Och att ge.

Svar: Hej John! Vad kul att du tyckte om det! Nu gjorde du min dag. Klurar lite på vad det kan vara för grupp :)
Myaraq

#2 - - Britt Jonasson:

Hej! Hittade dig när jag sökte på inuiter. Jag håller på med ett arbete i skolan om detta ämne och ska bli barnskötare. I mitt arbete vill jag väva in hur barnen lever i dessa samhällen. Har du några tips vad jag kan läsa eller få fram info. Med vänlig hälsning Britt

Upp