Lite om råris, såhär på en måndagkväll

Råris.. Alltså.. Allvarligt talat.

När vet man att råris är färdigkokt? Jag tycker det smakar likadant okokt som kokt. Det är inte heller någon speciellt skillnad i utseende. Riskornen blir lite större, men sen då? Hur degiga ska de vara? Det är ju råris så jag antar att det ska vara lite hårt. Tuggmotstånd och något för magen att jobba med och så vidare. Men hur vet man att det är klart?

För att få hjälp och rådgivning vände jag mig till mina Facebookvänner. Mina vänner visade sig ha begränsade kunskaper inom riskokandets konst och gav mig mest tips om hur riset inte ska se ut när det är klart. ("När allt ris sitter fast i botten och är svart är det färdigt. MVH Mästerkocken Naisy.") En annan sa att när grytans innehåll börjat brinna så har det kokat för länge.

Jag har alltid antagit att alla andra också skapar det-alldeles-för-färdigkokta, svarta bottenriset ifrån det mer-lagom-färdigkokta, vita toppriset.

Tydligen inte. Sammanfattningsvis kunde jag konstatera att råris antagligen heter just råris för att det alltid smakar rått oavsett koktid. Och att mina kompisar inte heller kan koka ris.

En risig kastrull med råris

I huvudet på My | |
#1 - - Britt:

Man kanske skulle kolla i rent vetenskapligt syfte om råriset ändrade konsistens efter 1 timmes kokning.

#2 - - Astarkvedja:

Når alt vannet er kokt inn? Det forutsetter selvfølgelig at du måler opp korrekt mengde som angitt på pakken og ikke slumper sånn som jeg gjør-

#3 - - Emma says style, love & rock and roll.:

Jag skiter i det totalt och äter endast ris om det ligger ihoprullat med en avocado i en så kallad sushibit (som då givetvis är köpt) jag är helt enkelt ingen höjdare på matlagning...

#4 - - Miiqa:

Annars så läser man på paketet och följer koktiden slaviskt, sen skiter man i slutresultatet :D

#5 - - ida:

Stårt ente på förpackningen?

#6 - - Andreas:

Använder uncle bens "boil in bag" ris, hur smidigt som helst bara nere med påsen i kokande vatten och sen kan man gå och göra nåt annat :) Vet dock inte om det finns i råris varianten!

#7 - - Diana:

Huvudet på spiken där, råris är aningens knaprigt om man ska uttrycka det snällt...

#8 - - Gaymasen:

Hahaha, jag dör.



EXAKT (precis på sekunden) när jag klickade mig in här satt pussen och jag och pratade om just... RÅRIS. Jag tänkte laga det igår, men såg till min förvåning att det skulle ta 45 (!!!) minuter?! Galet. Det har man ju inte tid med i all hast. Haha. Och fy om det smakar just "rått" ris. Hm. Nu blev jag inte sugen på det. Får hålla mig till bulgur. ^^

#9 - - ida:

SV: KLART DU FÅR VARA MÄ! Så fort jag lärt mig spela alphorn samt joddla lovar jag att lära dig :)

Upp