Lite om råris, såhär på en måndagkväll
När vet man att råris är färdigkokt? Jag tycker det smakar likadant okokt som kokt. Det är inte heller någon speciellt skillnad i utseende. Riskornen blir lite större, men sen då? Hur degiga ska de vara? Det är ju råris så jag antar att det ska vara lite hårt. Tuggmotstånd och något för magen att jobba med och så vidare. Men hur vet man att det är klart?
För att få hjälp och rådgivning vände jag mig till mina Facebookvänner. Mina vänner visade sig ha begränsade kunskaper inom riskokandets konst och gav mig mest tips om hur riset inte ska se ut när det är klart. ("När allt ris sitter fast i botten och är svart är det färdigt. MVH Mästerkocken Naisy.") En annan sa att när grytans innehåll börjat brinna så har det kokat för länge.
Jag har alltid antagit att alla andra också skapar det-alldeles-för-färdigkokta, svarta bottenriset ifrån det mer-lagom-färdigkokta, vita toppriset.
Tydligen inte. Sammanfattningsvis kunde jag konstatera att råris antagligen heter just råris för att det alltid smakar rått oavsett koktid. Och att mina kompisar inte heller kan koka ris.
En risig kastrull med råris
Man kanske skulle kolla i rent vetenskapligt syfte om råriset ändrade konsistens efter 1 timmes kokning.